Diverse

Standard Ciobanesc german

BSZS results : Year selection – German Shepherd Dog

VEREIN FÜR DEUTSCHE SCHÄFERHUNDE (SV)
E.V.
Gegründet 1899 Mitglied des VDH, der FCI und der WUSV Rechtssitz Augsburg – Hauptgeschaftsstelle Augsburg

 F.C.I.- Standard-Nr. 166 / 23.03.1991 / D Editia 1993

 Origine : Germania / 23.03.1991

Clasificare FCI : Grupa 1 – Câini de paza si de stâna

Sectiunea 1 – Câini lupi cu examen de lucru

Utilizare : Utilizare multilaterala- câini utilitari, de paza si de aparare

Scurt istoric

Dupa constatarile oficiale ale clubului de Ciobanesc German din Germania, cu sediul în Augsburg, în legatura cu asociatia chinologica germana, care semneaza drept club fondator al acestei rase pentru standardul de rasa al Ciobanescului German, emis în prima adunare a membrilor din Frankfurt am Main pe data de 20 septembrie 1899, conform propunerilor lui A. Meyer si von Stephanitz, alaturi de completarile celei de a 6-a Adunari Generale a membrilor si din 28 iulie 1901, celei de-a 23-a Adunare Generala a membrilor din Köln pe Rin din 17 septembrie 1909, conform comitetului de conducere al clubului din Wiesbaden, 5 septembrie 1930 si 25 martie 1961 în cadrul Uniunii Mondiale a Asociatiilor de Ciobanesc German, prelucrata si hotarâta în cadrul sesiunii din 30 august 1976, prelucrata si catalogata cu hotarâre de împuternicire prin comitetul de conducere din 23/24 martie 1991.

Ciobanescul German a rezultat, conform cresterii si selectiei planificate, începuta în 1899, dupa fondarea clubului, din septelul de câini ciobanesti din centrul si sudul Germaniei, cu scopul final de a crea un câine utilitar cu randament înalt. Pentru atingerea acestui tel s-a stabilit standardul de rasa al Ciobanescului German, care se refera atât la conformatia anatomica, cât si la calitatile psihice si caracter.

Aspect general
Ciobanescul German este de statura mijlocie, usor alungit, puternic si bine muscularizat, cu osatura uscata si pe ansamblu compact.

Dimensiuni importante
Înaltimea la greaban este, la masculi, de 60 cm pâna la 65 cm si la femele, de 55 cm pâna la 60 cm. Lungimea trunchiului depaseste înaltimea la greaban cu cca. 10 – 17 %.

Firea
Ciobanescul German trebuie sa fie din punct de vedere al firii echilibrat, stabil nervos, sigur pe sine, complet ne sfios ( în afara situatiilor excitante ) si blând, în plus atent si docil. El trebuie sa posede curaj, spirit de lupta si tarie pentru a fi adecvat drept câine de însotire, paza, aparare, serviciu si de stâna.

Capul are forma de pana, corespunzator marimii corpului ( lungimea aprox. 40% din înaltimea la greaban), fara a fi greoi sau supra alungit, ca aparitie uscat, între urechi potrivit de lat, cu fruntea, vazuta din lateral si din fata, numai putin bombata si fara sau cu o putin accentuata circumvolutiune mediana. Raportul dintre partea superioara a capului si bot este de 50% la 50%. Latimea partii superioare a capului corespunde aproximativ lungimii acesteia. Partea superioara a capului (vazuta de sus) duce de la urechi pâna la trufa, îngustându-se uniform, cu un stop înclinat, nu foarte marcat. Maxilarul superior si inferior au o conformatie puternica. Septul este drept, o concavitate sau convexitate sunt de nedorit. Buzele sunt întinse, închizându-se bine si de culoare închisa.

Nasul (trufa) trebuie sa fie negru.

Dantura trebuie sa fie puternica, sanatoasa si completa (42 dinti conform formulei dentare).Ciobanescul German are o muscatura în foarfeca, aceasta însemnând ca incisivii trebuie sa se petreaca sub forma de foarfeca (incisivii superiori trec peste incisivii inferiori forfecându-se). Muscatura cleste, prognatismul superior sau inferior sunt defectuoase, precum si spatiile interdentare mari. Defectuoasa este de asemenea o arcada dentara a incisivilor dreapta.Oasele maxilarului trebuie sa fie dezvoltate, astfel încât dintii sa fie implantati adânc în maxilar.

Ochii sunt mijlocii, migdalati, putin oblici si ne proeminenti. Culoarea ochilor trebuie sa fie pe cât posibil închisa. Ochii deschisi la culoare, întepatori sunt de nedorit, deoarece schimba expresia câinelui.

Urechile
Ciobanescul German are urechi erecte de marime mijlocie, purtate paralel (nu deviate lateral). Ele sunt ascutite si cu pavilioanele orientate spre înainte.

Urechile semi erecte sau cazute sunt defectuoase. Urechile purtate pe spate în timpul miscarii respectiv în stare de repaus nu sunt considerate defectuoase.

Gâtul trebuie sa fie puternic, bine muscularizat si fara salba. Unghiul cu trunchiul (orizontala) este de cca. 45%.

Corpul
Linia superioara decurge începând cu baza gâtului peste greabanul bine format si peste spatele foarte putin lasat fata de orizontala, pâna la crupa usor lasata, fara o întrerupere vizibila.

Spatele este tare, puternic si bine muscularizat. Soldul este lat, format puternic si bine muscularizat. Crupa trebuie sa fie lunga si usor lasata (cca. 23 0 fata de orizontala) si sa treaca, fara o întrerupere a liniei superioare, în baza cozii.

Pieptul trebuie sa fie moderat de lat, partea inferioara pe cât posibil de lunga si evidenta. Adâncimea pieptului trebuie sa fie de cca. 45% pâna la 48% din înaltimea pâna la greaban. Coastele trebuie sa aiba o curbura medie. Toracele cu coaste prea curbate (sub forma de butoi) este la fel de defectuos ca si toracele cu coaste plate.

Coada ajunge cel putin pâna la jaret, dar nu este mai lunga decât jumatatea acestuia. La partea inferioara ea are par mai lung si este purtata curbata lin. În stare de agitatie si de miscare ea este purtata mai sus, dar fara sa depaseasca orizontala.

Operatiile estetice pentru corectare sunt interzise.

Membrele:

 Membrele anterioare sunt drepte , privite din orice directie, si privite din fata perfect paralele.Omoplatul si bratul sunt de aceeasi lungime si prinse de trunchi prin intermediul unei musculaturi puternice. Unghiul dintre omoplat si brat este în cazul ideal de 90 0 , de regula pâna la 110 0 .Coatele nu au voie sa aiba devieri în exterior sau interior, nici în pozitie statica si nici în miscare.Antebratele sunt, privite din toate directiile, drepte si perfect paralele unul fata de celalalt, uscate si foarte bine muscularizate.Chisita are o lungime de cca. 1/3 din antebrat si formeaza cu acesta un unghi de cca. 20 0 – 22 0 . Atât o chisita prea înclinata (mai mult de 22 0 ), cât si una prea putin înclinata (mai putin de 20 0 ) afecteaza capacitatea de utilizare, în special rezistenta.Labele sunt rotunjite, bine închise si curbate, talpile tari, dar nu sfarâmicioase. Ghiarele sunt puternice si de culoare închisa.

Membrele posterioare
Pozitia membrelor posterioare este usor înapoiata, acestea fiind, vazute din spate, paralele unul fata de celalalt. Femurul si tibia sunt de lungimi aproximativ egale si formeaza un unghi de cca. 120°, pulpele sunt puternice si bine muscularizate. Calcâiele sunt puternice si stabile, jaretul este perpendicular sub calcâi.

Labele sunt închise, usor bombate, pernutele tari si de culoare închisa, ghiarele puternice, bombate si de asemenea de culoare închisa.


Ciobanescul German este un trapas. Membrele trebuie sa fie astfel proportionate ca lungime si angulatie, încât sa poata duce membrele posterioare pâna sub trunchi, iar membrele anterioare la fel de mult în fata, fara o modificare esentiala a liniei spatelui. Orice înclinatie spre supra angulare a membrelor posterioare, diminueaza stabilitatea si rezistenta si prin aceasta si posibilitatea de utilizare. În cazul unor angulatii si proportii corecte de constituire rezulta o miscare fluida si apropiata de sol, care lasa impresia unei înaintari fara efort.La un mers regulat, linistit, cu capul înclinat spre înainte si coada usor ridicata, se formeaza o linie usor curbata, neîntrerupta, care duce de la vârful urechilor, peste ceafa si spate pâna la vârful cozii.

Pielea este desprinsa, fara a forma însa cute

Parul
Calitatile parului
Corecta acoperire cu par la Ciobanescul German este parul aspru cu subpar. Parul de acoperire trebuie sa fie des, aspru, drept si lipit de corp.Pe cap, inclusiv în interiorul urechilor, pe partea anterioara a membrelor, pe labe si degete parul este scurt, pe gât ceva mai lung si mai des.Pe partea posterioara a membrelor parul se alungeste pâna la chisita, respectiv jaret. Pe partea posterioara a pulpelor parul formeaza pantaloni moderati.

Culorile
•  Negru cu pete roscat – maronii, maro, galbene pâna la gri deschis.
•  Negru uni, gri cu degradeuri închise, sa si masca neagra. Pete albe de dimensiuni mici, putin vizibile pe piept, ca si pe partile interioare sunt admise dar nu sunt de dorit.Indiferent de culoarea parului, trufa trebuie sa fie neagra.Lipsa mastii, ochi deschisi, întepatori, ca si pete deschise sau albicioase pe piept si partile interioare, ghiare deschise si vârful cozii roscat sunt considerate defecte de pigmentatie.Subparul prezinta o usoara nuanta de gri.Culoarea alba este neadmisa.

Marime / greutate
Masculi : Înaltimea la greaban = 60 … 65 cm Greutate = 30 … 40 kgFemele : Înaltimea la greaban = 55 … 60 cm Greutate = 22 … 32 kg

Testicule
Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale, evidente si complet coborâte în scrot.

Defecte
Orice deviere de la punctele sus mentionate trebuie considerata ca defect, al carui depunctare este în functie de gradul de deviere.

•  Defecte grave
•  Devieri ale caracteristicilor sus mentionate ale rasei, care influenteaza capacitatea de utilizare a câinelui.
•  Defecte de urechi : urechi prinse lateral prea jos, urechi cazute, urechi moi.
•  Defecte puternice de pigmentatie.
•  Constitutie generala slaba.
•  Defecte ale danturii : toate devierile de la muscatura în foarfeca si de la formula dentara corecta, atât timp cât nu este vorba de defecte de excludere.

2. Defecte de excludere
•  Fire slaba, agresivitate, labilitate nervoasa.
•  Câini cu displazie grava dovedita.
•  Monorhidie si criptorhidie, precum si masculi cu testicule inegale sau atrofiate.
•  Câini cu defecte desfigurante ale urechilor si cozii.
•  Câini cu malformatii.
•  Câini cu defecte dentare prin lipsa a: un premolar 3 si un alt dinte, sau un canin , sau un premolar 4, sau un molar 1, respectiv un molar 2, sau în total 3 dinti sau mai multi.
•  Câini cu defecte la maxilar : prognatism superior de 2mm sau mai mult, prognatism inferior; muscatura în cleste pe întreg spatiul incisivilor.
•  Câini care depasesc limitele standardului în sus sau în jos cu mai mult de 1 cm.
•  Albinism.
•  Culoarea alba a parului, chiar si în cazul ochilor si a ghiarelor de culoare închisa.
•  Par sârmos lung (lung, moale, care nu sta lipit de corp, cu subpar, smocuri de par la urechi si membre, pantaloni voluminosi si coada care formeaza steag în jos).Par lung (lung, moale, fara subpar, de obicei cu carare pe mijloc, de-a lungul coloanei, smocuri la urechi membre si coada).

Anatomie Ciobanesc German

 

1. Cap / Kopf

2. Greaban / Widerrist

3. Ceafa / Genick

4. Spate / Rucken

5. Sale / Lende

6. Crupa / Kruppe

7. Pulpe / Keulen

8. Jaret / Sprunggelenke

9. Angulatie posterioara / Hinterhandwinkelung Angel

10. Laba / Pfote

11. ChisiTa / Vordermittelfuß

12. Brat / Oberarm

13. Omoplat (umar) / Schulter

14. Cot / Ellebogen

15. Gât / Hals

16. Maxilarul inferior / Unterkiefer

17. Maxilarul superior / Oberkiefe

Related Images: